Az első használók között volt Kovács Áron műsorvezető, énekes, aki 9 éves kora óta él 1-es típusú cukorbetegként és rendkívüli áttörésként élte meg az eszköz használatát: „Biztonságot és egyben szabadságot is nyújt számomra az eszköz használata, mivel mostantól, korábban elképzelhetetlen mennyiségű adat áll rendelkezésemre a cukorbetegségem kezeléséhez. Ezt úgy tudnám jellemezni, mintha egy sötét szobában, ahol a kulcsom keresem, felkapcsolták volna a villanyt. Inzulintollat használó cukorbetegként jelenleg nem tudok ennél komolyabb segítséget és fontosabb eszközt elképzelni. Bár kívülről úgy tűnhet, hogy nagyon pörgős életet élek, a cukorbetegségem kezelésében nagyon fegyelmezett vagyok, amit az értékeim is visszaigazolnak. Ennek ellenére a folyamatos glükózmonitorozó rendszernek köszönhetően komoly meglepetések értek és olyan rejtett információkhoz jutottam, ami korábban elképzelhetetlen volt. Most úgy érzem, hogy az ezek tükrében kialakított cukormenedzsment nagyon megnyugtató és kényelmes számomra” - emelte ki a műsorvezető.

A Guardian Connect rendszer előnye, hogy valós idejű információt ad használójának aktuális cukorértékéről, ami óriási biztonságérzet a cukorbetegnek, hiszen így elkerülheti a váratlan rosszulléteket. A technológia azt is lehetővé teszi, hogy a cukorbeteg hozzáférést biztosítson és cukoradatait megossza hozzátartozóival és az orvosával is, ami rendkívül megnyugtató például a cukorbeteg gyermekek szülei számára. Ez a szintű kontroll pedig nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a diabétesz hosszú távú szövődményeinek (pl. láb amputáció, vakság, korai halál) kockázata is jelentősen csökkenjen a technológiát használó diabétesszel élő személynél.

A Guardian Connect rendszerrel a naponta több alkalommal inzulininjekciót használók valós idejű betekintést kapnak a szenzor segítségével glükózadataikhoz közvetlenül az

okostelefon készülékükön. Személyre szabható értesítéseket kaphatnak, ha glükózszintjük az előre beállított szintek fölé vagy alá megy. Valamint bármikor ellenőrizhetik aktuális cukorszintjüket mobiljukon olyan könnyedséggel, mint pl. az e-mailjeiket, az időjárást, vagy a közösségi média oldalukat.

A Guardian Connect rendszer az első és egyetlen mobil folyamatos glükózmonitorozó rendszer (CGM) személyre szabható SMS értesítésekkel, mellyel a kezeléssel megbízott személy(ek) riasztást kapnak a túl magas, vagy alacsony glükózértékekről bármilyen csatlakoztatott mobil készülékükön. A rendszer naponta automatikusan feltölti az adatokat a CareLink terápiakezelő szoftver adatbázisba, melynek köszönhetően mind a cukorbeteg, mind kezelő orvosa mentesül a napi adatfeltöltés terhe alól. A szoftver pedig az adatokból könnyen értelmezhető jelentéseket készít a kezelés optimalizálásához.

„A folyamatos, valós idejű hozzáférés a glükózadatokhoz, továbbá a trendek és események riasztásai kulcsfontosságúak a diabétesz kezelésben. Legújabb innovációnk, a Guardian Connect rendszer lehetővé teszi, hogy a naponta több alkalommal inzulininjekciót használó cukorbetegek megkapják ezt a hozzáférést – mondta Tamás Viktor, a Medtronic Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. „A Guardian Connect kompatibilis a CareLink diabétesz terápia menedzsment szoftverünkkel, és az adatokkal egy komoly muníciót ad a cukorbetegek, kezelőorvosuk, és hozzátartozóik kezébe, hogy javítsanak a napi diabétesz kezelésen, és hosszú távú stratégiát alakítsanak ki a menedzsmentre.”

A Guardian Connect rendszer pici szenzora a szubkután (bőr alatti) cukor szinteket méri 5 percenként (nagyjából naponta 288-szor), és ezeket az adatokat az okostelefon alkalmazásba küldi, hogy a cukorbeteg könnyedén ellenőrizhesse azokat. A cukorbeteg használó ugyanakkor riasztásokat állíthat be az alkalmazásban, mellyel valós időben értesítéseket kap, ha cukorszintje túl magas, túl alacsony, vagy gyorsan változik, hogy megértse a trendeket, és így javíthasson napi diabétesz kezelésén. Ezzel ugyanakkor el is kerülheti vagy időben kezelheti a potenciálisan veszélyes cukorszinteket. Mindezen információkat megoszthatja kezelőorvosával, hozzátartozóival SMS értesítéseken, vagy bármilyen internethez kapcsolódó eszközön keresztül.

A rendszert a Magyarországon elsőként kipróbáló 1-es típusú cukorbetegek is pozitívan értékelték a szakmai tájékoztató rendezvényen, akik szintén a biztonságot emelték ki elsődleges szempontként pl. az éjszakai folyamatos monitorozás és a beépített jelzőrendszernek köszönhetően. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartották azt is megemlíteni, hogy a valós idejű adatok nagyban hozzájárulnak, hogy a cukorbetegségük kezelésének orvosi felügyelete mellett a megfelelő döntéseket hozzák a cukorbetegségük napi menedzselése kapcsán.

A Guardian Connect okostelefon alkalmazás egyelőre iOS mobiltelefonokon érhető el. A Medtronic jelenleg dolgozik az Android verzión.

A folyamatos glükózmonitorozó rendszerről:

A folyamatos glükózmonitorozó rendszer folyamatos, valós idejű információt nyújt a cukorszint trendekről diabétesszel élő személyek számára. Lehetővé teszi a megfelelő beavatkozást (ujjbegyes teszt visszaigazolását követően) hiperglikémia (magas vércukorszint) vagy hipoglikémia (alacsony vércukorszint) veszélye esetén, és így a használó a lehető legtöbb időt töltheti az optimális vércukorszint sávban. A Guardian Connect rendszer használója egy apró szenzort helyez a bőr alá, amely a szubkután (bőr alatti) glükóz szinteket méri 5 percenként (nagyjából naponta 288-szor), és ezeket az adatokat az okostelefon alkalmazásba küldi, hogy a diabétesszel élő személy könnyedén ellenőrizhesse azokat. A cukorbeteg használó riasztásokat állíthat be az alkalmazásban, mellyel értesítéseket kap, ha cukorszintje túl magas, túl alacsony, vagy gyorsan változik. Ezeket az értesítéseket a hozzátartozók is megkaphatják SMS szöveges üzenetek formájában, valamint valós idejű cukoradatokat láthatnak bármely web alapú, engedélyezett eszközön, a CareLink adatoknak köszönhetően. Az egészségügyi szakdolgozók automatikusan hozzájuthatnak a napi feltöltött adatokhoz a a Medtronic terápiakezelő szoftver használatával. Míg az ujjbegyes vércukormérés nem ad felvilágosítást két mérés közötti vércukor értékről, addig a folyamatos glükózmonitorozás teljes képet nyújt a cukorszintről a magas- és alacsony értékek megjelenítésével, melyek talán nem is kerülnének felismerésre.

A Medtronic Diabétesz üzletágáról

A Medtronic a globális közösséggel együttműködve azon dolgozik, hogy az emberek jobbá tegyék a diabétesz gondozást. A vállalat célja, hogy átalakítsa a diabétesz kezelést a hozzáférés kibővítésével, a gondozás integrációjával, és a kontroll javításával, hogy a diabétesszel élő személyek nagyobb szabadságban és jobb életminőséggel élhessenek.

A Medtronic-ról:

A Medtronic a világ egyik legnagyobb orvostechnológiai eszközöket, szolgáltatásokat és megoldásokat nyújtó vállalata, amely több mint 85.000 embert foglalkoztat világszerte, és több mint 160 ország orvosaival, kórházaival és betegeivel működik együtt. A vállalat világszerte azon dolgozik az érintettek bevonásával, hogy közösen fejlesszék tovább az egészségügyet. A Medtronic egyébként évente 2 milliárd dollárt költ kutatás-fejlesztésre, 56 fejlesztőközponttal, és 84 gyártási helyszínnel működik. A cég technológiái másodpercenként 2 ember életminőségét javítják.

(Forrás:gyogyszerszetor.hu / Fotó: guardianconnect)