A tüntetők a debreceni vasútállomástól a pszichiátriai kongresszusnak helyet adó Kölcsey Központ elé vonultak, ahol beszédek hangzottak el a tüntetés témájával kapcsolatban. A rendezvényt szervező civil szervezet, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke elmondta: közel negyedszázada foglalkoznak a pszichiátriákon történő jogsérelmek feltárásával, és a napvilágra került esetekből egyértelmű tapasztalatként szűrődött le, hogy a manapság használt pszichiátriai kezelések valódi gyógyulást nem jelentenek, és az erős tudattompító gyógyszerezés sokszor csak megnehezíti a talpra állást. Dobos János azt is elmondta: 2017-ben Magyarországon a tudatmódosító pszichiátriai szerek forgalma 42,5 milliárd forintra rúgott, és ebből az összegből 35 milliárdot a TB-kasszából fizettek ki.

Egy korábban gyógyszergyári ügynökként dolgozó orvos – saját tapasztalatából – arról beszélt, hogyan szövi át a gyógyszeripari befolyás az orvoslást, és ez hogyan hatványozódik a pszichiátria területén, ahol a diagnózisok szubjektívek és sokszor megfoghatatlanok.

A rendezvény végén a résztvevők levél formájában juttatták be üzenetüket a Pszichiátriai Társaság vezetőségének, amelyben felhívták a figyelmüket, hogy a jelenlegi gyakorlat megváltoztatása nem kis mértékben az ő felelősségük.


(Forrás:gyogyszerszektor.hu / Fotó: pinterest)